ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
1. Ο πρώτος πυλώνας είναι η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση, που θα δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με τα ειδικά σχολεία και τα εργαστήρια.
Ιδιαίτερη ευαισθησία για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι παλιννοστούντες ομογενείς, όπως είναι οι ρομ, όπως είναι η μειονότητα η μουσουλμανική της Θράκης.
2. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η περιβαλλοντική ανάπτυξη. Δηλαδή η δυνατότητα να αναπτύξουμε αυτή τη συνείδηση στο παιδί, μέσα από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας.
3. Ο τρίτος πυλώνας είναι η πολυγλωσσία και η γλωσσομάθεια. Πολυγλωσσία για τα παιδιά του εσωτερικού, ελληνομάθεια για τα παιδιά της ομογένειας, της τρίτης και τέταρτης γενιάς. Έδρες ελληνικών σπουδών στα μεγάλα πανεπιστήμια για την ενίσχυση του φιλελληνικού ρεύματος και βεβαίως ελληνικά σχολεία στα Βαλκάνια, για να λειτουργούν ως γέφυρες προς την Ελλάδα, που θα είναι το κέντρο το εκπαιδευτικό της Νοτιανατολικής Ευρώπης τα επόμενα χρόνια μετά την ανάπτυξη του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
4. Τέταρτο σημείο είναι η ενότητα ψηφιακή σύγκλιση. Η δυνατότητα δηλαδή πρόσβασης και στα φτωχά παιδιά, η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, όπου αυτή είναι δυνατή και παράλληλα η εκπαίδευση των εκπαιδευτών, ώστε να αναπτύσσεται η ποιοτική αντίληψη και του εκπαιδευτικού και του παιδιού να πετάει τις σκάρτες πληροφορίες του internet και να ενσωματώνεις το γνωστικό του πεδίο τις χρήσιμες πληροφορίες.
5. Το τελευταίο είναι παιδεία – πολιτισμός. Δηλαδή η ανάπτυξη των ολυμπιακών ιδεών, των κλασικών ελληνικών αξιών και η ενημέρωση του παιδιού, όχι μόνο για το φυσικό του περιβάλλον, αλλά και για το πολιτιστικό του περιβάλλον.
Αυτοί είναι 5 πυλώνες καινοτόμων δράσεων οι οποίες αυτή τη στιγμή θα ξεκινήσουν, ήδη γίνεται ο σχεδιασμός για να συμπληρώσουν το τυπικό σύστημα εκπαίδευσης και να βάλουν την παιδεία σε μια νέα εποχή στη χώρα μας, που θα συνδυάζει τα στοιχεία του σύγχρονου με τα στοιχεία του κλασικού που είναι και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας.
Και πάλι διαπιστώνουμε ότι η τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται εκτός προοπτικής και εκτός σχεδιασμού για τον νέο υπουργό. Ακόμη ένας υπουργός δείχνει ότι ο προορισμός των κατοίκων στον γεωγραφικό χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι «Έλληνας – πολίτης του κόσμου»